Har du gjort allt rätt?

Du har studerat. Du har varit utomlands ett år eller två. För jobb eller studier. Du har piffat upp CV:et med lite volontärsarbete. Extraknäck här o där under studietiden. Du är nu som 20+ år redo att med ett riktigt hett CV söka arbete! Grattis!

Så händer det som inte händer just dig. Troligen ingen alls. För det är inget som det pratas om. Eller snarare att det händer skrivs det om i media. Stort. Men vad händer sedan??

Vad händer om du är med i en bilolycka och får en hjärnskada?

Vad är ditt perfekta CV värt då? Absolut ingenting!

Vad som händer är att du ska leva på den pension du hittills skrapat ihop. D.v.s. strax över 0:-. Så du får minimibeloppet av FK. Bostadstillägg av FK. Inte helt osannolikt försörjningsstöd från SOC. Där sitter du resten av livet. Med inga pengar alls. Du hamnar i något som heter beslut enligt SOL. Där får du det som behövs enligt ”skälig levnadsnivå”. När hyra och övriga räkningar är betalda så har du ca 700:- att leva på i veckan. Mat, hushålls- och hygienartiklar, mediciner, läkarbesök, kläder, möbler, nöjen, resor, böcker, godis… Du lever med andra ord som en fattig student för resten av ditt liv.

Du får hemtjänst. I denna valfrihetens tid kan du själv välja vilket bolag som ska utföra tjänsten! Toppen!
Är du inte nöjd kan du byta. Gång på gång på gång på gång! Nya människor som kommer hem till dig. Som städar, lagar mat, tvättar, kanske tvättar dig med, bäddar, handlar – men enbart mat och i den affär som ligger närmst. Om det så är närbutiken med 15% högre priser. Allt annat du behöver från mediciner till böcker får någon annan inhandla. Vem nu det är? Har du ”någon annan” som kan sköta alla inköp till dig under resten av ditt liv?

Du kan även få en aktivitet! Näää, inget du tycker om att göra som sport, bio eller så. Du blir ledsagad av hemtjänsten till en av kommunen, eller privat företag, ordnad verksamhet. Där sitter du i X antal timmar per dag tills ledsagaren kommer och tar med dig hem. 5 dagar i veckan…Tills du går i pension. De kan till och med försöka normalisera det genom att kalla det ”jobb”. Vuxendagis kallar jag det för. Lägga pärlplattor. Lite sång. Fruktstund. Kanske frågesport! En utflykt då och då. Som bekostas av dig. Från din veckobudget på 700:-…

Har du gjort allt rätt?
Hur vill du att ditt liv ska se ut om det som inte händer faktiskt händer?!
Se då till att rösta rätt! Ifrågasätt! Ställ krav! Det är kort om tid till nästa chans att ge dig och andra ett liv på lite högre levnadsnivå än ”skälig”.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *