Tunisien nu och då

Sedan november 2010 har jag åkt till Tunisien en hel del.
Minst åtta gånger.
Senast var november 2017.
Det har ju hänt en hel del där sedan första resan.
Då åkte jag till en diktatur vilket är mot mina principer men jag ville se hur det var. Så jag bestämde mig för att inte bara ligga på stranden. Jag åkte med vidöppna ögon och ifrågasatte allt. Guiderna var nog rätt trötta på mig. Men va fan. De ljög ju. Ibland löjligt uppenbart.
När jag pratade med tunisierna så var det ”bra”. Det längsta de vågade gå var; ”Ben Ali gör mycket för Tunisien men mer för sig själv.” Vilket ju var helt sant.
Kom i samspråk med en dokumentärfilmare och HAN skrädde inte orden.

Under tiden vi var där var det mycket mummel. Efter ett tag fick vi veta att det handlade om en man och hans åsna. Polisen hade tagit hans åsna och han hade tänt eld på sig själv i protest. Det var uppstarten till revolutionen.
Jag hann faktiskt besöka landet en gång till. Åkte hem 10 dec och kom tillbaka på nyårsafton. 7 januari åkte jag hem och 14 januari avgick Ben Ali. I februari var jag tillbaka igen och det var en helt annan stad med ett helt annat folk. Var där i maj och i juli och då var allt som tidigare för oss turister.
DSC_9692 Jo det är jag och sonen som dinglar där!
Det var mycket prat om valet och de, tror att det var 114!, partier som ställt upp.

Jag var där i oktober 2011 när det första valet hölls. Var på ett valmöte med Ennahda.
(Som vann men åkte ut ett år senare = nytt val.)
ennadha

Det var även då Gaddafi tillfångatogs och mördades. Vilket firades stort av främst Libyerna i Tunisien.

Men när bilderna kom ut över hur det gått till blev det en dämpad stämning. Än idag bor ca 1,5 miljoner libyer i Tunisien. De har inte kunnat åka hem. I Tunisien bor det uppskattningsvis 11 miljoner människor.

2015 var året då ISIS kom till Tunisien. Det mest kända dådet var attacken på stranden i Sousse där 38 personer dödades. Men det var tyvärr inte den enda. Bl.a. sprängdes en hel buss med poliser i luften.
Här dog turismen och en av landets största inkomstkällor.
20150926_115859
Platsen där attacken skedde. Hela stranden i Sousse såg lika dan ut när jag var där i september/oktober och det stod fyra poliser med k-pistar bredvid mig när jag satt där.

Landet har ännu inte hämtat sig. Ekonomin är i kris och matpriserna skyhöga.
Var även där i november 2017 och även om det nu är lugnt på det stora hela är det polis, militär och bevakning överallt. Hotel security är utrustade med k-pistar. Det är checkpoints längs vägarna och så såg det även ut 2010.
Fängelserna är åter fyllda med extremister. De släpptes ut efter revolutionen då de ansågs vara samvetsfångar. Tyvärr är deras samveten nu inte bara fyllda med tankar utan även tyngda av handlingar.

Så VARFÖR i hela världen åka till Tunisien?
För att det är ett otroligt vackert land. Med en jättetrevlig befolkning. Vars motto är ”No problem!” För det är klart. Ett folk som levt med riktiga problem skiter i det lilla. Det lilla går att lösa. Alltid. Vilket de gör. Vilket är det som turisterna märker av. Det stora. Det riktiga. De svåra problemen. Det tar lite mer tid. Där lägger de sin kraft.
Jo. Allt är inte perfekt men jag älskar landet. <3
kamel
Berättar mer en annan gång. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *